Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

   Η ανταλλακτική οικονομία είναι μία από τις κύριες μορφές μη χρηματικής ή εναλλακτικής οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ανταλλαγή αγ...

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

BITCOIN 1



     Ένα από τα θέματα που συχνά ακούγονται σε συζητήσεις γιά εναλλακτικές μορφές οικονομικής δραστηριότητας είναι το θέμα του κρυπτονομίσματος- Cryptocurrency με κύρια αναφορά στο πιό γνωστό, το bitcoin. Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε τι είναι και τι δεν είναι τα διάφορα κρυπτονομίσματα (κυρίως το bitcoin) και να δούμε αν και πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην ανταλλακτική οικονομία.
    Η ορολογία γύρω από αυτά τα θέματα είναι λίγο συγκεχυμένη. Ετσι μερικοί ορισμοί είναι απαραίτητοι. Πρώτα απ’ όλα ψηφιακό ή ηλεκτρονικό νόμισμα (digital/electronic currency) είναι ένα νόμισμα (currency) που υπάρχει μόνο σε ψηφιακή μορφή, σε αντίθεση με τα κοινά νομίσματα όπως το ευρώ, που υπάρχουν τόσο σε ηλεκτρονική (λχ πληρωμές μέσω Διαδικτύου) όσο και σε φυσική μορφή χαρτονομίσματος.  Μία υποδίαιρεση των φηφιακών νομισμάτων είναι τα εικονικά νομίσματα -virtual currencies – τα οποία είναι ιδιωτικά, εκτός ρυθμιστικού πλαισίου, ψηφιακά νομίσματα τα οποία συνήθως εκδίδονται από τους προγραμματιστές-δημιουργούς και, επίσης συνήθως, χρησιμοποιούνται μόνο μέσα σε μία εικονική κοινότητα. Τα κρυπτονομίσματα είναι μία υποδιαίρεση των εικονικών νομισμάτων  η οποία χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για να εξασφαλίσει τις συναλλαγές, την δημιουργία νέου νομίσματος και να επιβεβαιώσει την μεταφορά των χρημάτων. Η χρήση ισχυρής κρυπτογραφίας είναι που επιτρέπει στα κρυπτονομίσματα να χρησιμοποιούνται από το γενικό κοινό και όχι μόνο από συγκεκριμένες ομάδες.
    Τα κρυπτονομίσματα βασίζονται σε ένα συνδυασμό από δύο γνωστές διαδικτυακές τεχνολογίες: κρυπτογραφία (η μετατροπή μηνυμάτων σε μία μορφή που μόνο επιτρεπόμενα μέρη –οι κάτοχοι των κλειδιών- μπορούν να το διαβάσουν) και Ρ2P (Peer to Peer) networking (δίκτυα τα οποία δεν έχουν διακομιστές-servers- και όλοι οι υπολογιστές έχουν την ίδια λειτουργικότητα-status).
   Εκτός από το γνωστό bitcoin υπάρχουν και πολλά άλλα, ισως χιλιάδες ανάλογα με το πως τα μετράμε,  κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum, Litecoin, Zcoin, Zcash και, συμπεριλαμβανομένων των forks (διακλαδώσεων-ιδέ παρακάτω) πολλά άλλα. Τα περισσότερα είναι παραλλαγές του bitcoin.  Τώρα πιά η επιλογή μεταξύ τους για το ποιό ταιριάζει σε κάθε χρήστη είναι τεχνολογικά περίπλοκη και καλό θα ήταν να την αποφεύγουν οι μη γνώστες. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που κυρίως ενδιαφέρει είναι η αξιοπιστία της μετατροπής σε ευρώ ή δολλάρια που είναι ζήτημα του φορέα με τον οποίο γίνεται η συναλλαγή.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου