Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

   Η ανταλλακτική οικονομία είναι μία από τις κύριες μορφές μη χρηματικής ή εναλλακτικής οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ανταλλαγή αγ...

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Η ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


   Η ανταλλακτική οικονομία είναι μία από τις κύριες μορφές μη χρηματικής ή εναλλακτικής οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ανταλλαγή αγαθών χωρίς την διαμεσολάβηση χρήματος με κοινωνικό στόχο. Η ύπαρξη κοινωνικού στόχου την κάνει να διαφέρει από τον συνήθη αντιπραγματισμό (γνωστό ως barter),ανταλλαγή προϊόντων με στόχο το κέρδος, ο οποίος ήταν η βάση της οικονομικής δραστηριότητος πριν την εφεύρεση του νομίσματος στην Λυδία της Μ. Ασίας, από τον Κροίσο, με χρυσό από τον Πακτωλό ποταμό.
    Ο βασικός στόχος της ανταλλακτικής οικονομίας είναι η δημιουργεία επι πλέον ρευστότητος, ιδίως όταν υπάρχει στενότητα στην ρευστότητα της νομισματικής οικονομίας. Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι η ανταλλακτική οικονομία ούτε χρησιμοποιεί αλλά ούτε δημιουργεί χρήμα. Στην ανταλλακτική οικονομία δεν υπάρχει λχ η έννοια του επιτοκίου καθώς οι όποιες πιστώσεις παραμένουν σταθερές διαχρονικά ή η έννοια της δημιουργίας κεφαλαίου, καθώς οι πιστώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την αγορά των προϊόντων του συστήματος και δεν έχουν γενική χρήση. Αν λχ δεν προσφέρονται σπίτια στο σύστημα ακόμη και εκατομμύρια σε πιστώσεις να έχει κάποιος δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι.
    Η ανταλλακτική οικονομία μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Μία είναι τα ανταλλακτικά παζάρια, οργανωμένα παζάρια όπου γίνονται μόνο ανταλλαγές και όχι πωλήσεις. Μία άλλη είναι οι τράπεζες χρόνου, μία διαδικασία που ξεκίνησε με την ανταλλαγή υπηρεσιών και, με την βοήθεια του Η/Υ, έχει επεκταθεί και στην ανταλλαγή προϊόντων. Υπάρχει μία πληθώρα τοπικών νομισμάτων αλλά και συστημάτων με κουπόνια.  Ακόμη και κρυπτονομίσματα, παραλλαγές του bitcoin, έχουν προταθεί.
    Τα σύγχρονα μέσα, το  διαδίκτυο και η γενικευμένη χρήση Η/Υ, έχει κανει πολλές μορφές ανταλλακτικής οικονομίας πολύ  πιό εύκολες στην εφαρμογή. Είναι λχ εύκολο να φτιάχθεί  μία τράπεζα χρόνου με μορφή eshop και να μαθαίνει κάποιος άμεσα τι υπάρχει διαθέσιμο, μία διαδικασία πολύ πιό αποδοτική από τα παζάρια ή την χρήση τηλεφώνου.  Επίσης το διαδίκτυο κάνει πολύ πιό εύκολη την συλλογή πληροφοριών, την «λογιστική διαχείριση» δηλαδή το ποιός έχει δώσει τι και τι δικαιουται,  αλλά και την προώθηση της όλης ιδέας.
  Η ανταλλακτική οικονομία συνήθως λειτουργεί σε επίπεδο κοινότητος ή πόλης, καθώς το κόστος μεταφοράς των προς ανταλλαγή προϊόντων γίνεται απαγορευτικό σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτός ο γεωγραφικός περιορισμός είναι ο βασικότερος εχθρός της ανταλλακτικής οικονομίας. Είναι λχ υπεύθυνος για το συχνό πρόβλημα της έλλειψης κατάλληλων προϊόντων σε μία περιοχή όπου λχ δεν διαμένουν κηπουροί άρα δεν προσφέρονται συντήρηση κήπων.  Η χρήση Η/Υ και του διαδικτύου έχει βελτιώσει την κατάσταση αλλά εξακολουθεί να παραμένει περιοριστικός παράγοντας.
      Το blog μας θα αναλύσει όλα τα αυτά τα θέματα επισταμένως με δημοσιεύσεις στο μέλλον.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου